Klasyczna kawa wysokiej jakości z środkowo-zachodniej części Kolumbii, przecięty przez Andy. Region Quindio pokrywają uśpione wulkany, żyzne gleby, tropikalne lasy deszczowe i lasy bambusowe. Jest tak cenny dla równowagi naszej planety, że UNESCO wpisało cały obszar na Listę Światowego Dziedzictwa.
Nasza kawa to wizytówka regionu - kawa kupowana jest od rolników uprawiających i zbierających ręcznie arabikę, następnie jest myta zgodnie z kolumbijskim zwyczajem. Fermentacja w tanku wypełnionym wodą trwa od 12 do 36 godzin, a suszenie odbywa się na patio lub łożach afrykańskich. Kawa jest sortowana pod względem wielkości, największe ziarenka składają się na lot, którego możecie spróbować z Autumn Coffee Roasters.
Kawa palona z przeznaczeniem na espresso - słodkie, zbalansowane, z wyraźnymi nutami czerwonego jabłka, suszonych owoców i karmelu.
Sprawdzi się w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, a także w połączeniu z ciepłym, pienionym mlekiem. Nie krępujcie się użyć jej także w aeropressie.
Kraj: Kolumbia
Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia
Profil sensoryczny: CZERWONE JABŁKO, SUSZONA ŚLIWKA, KARMEL, MLECZNA CZEKOLADA
Obróbka: Washed
Uprawa: 1200 - 1800 m n.p.m.
Data Palenia: 20/01/2021