DARMOWA DOSTAWA do paczkomatu niezależnie od wartości zamówienia!

Szukaj

Cold Brew - idealna kawa na lato

Wojtek, 6 czerwiec 2020
Cold Brew - idealna kawa na lato

Lato zbliża się wielkimi krokami, jest coraz cieplej, a to oznacza że nie zawsze mamy ochotę na gorące espresso. Na gorące dni szczególnie polecam Cold Brew, czyli kawę "parzoną" na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu - oprócz dobrych ziaren, młynka i papierowego filtra nie potrzebujecie nic więcej. A na lato nie ma lepszego orzeźwienia! ;-)

Na pewno nieraz widzieliście w kawiarniach małe buteleczki z napisem Cold Brew. Mówiąc w skrócie jest to kawa "parzona" na zimno, czyli zmielone ziarna zalewamy wodą na dość długi czas (ok 10-12h) i po tym czasie otrzymujemy bardzo fajny, orzeźwiający napój, idealny na ciepłe dni. Przygotowanie tego jest dziecinnie proste i mimo że kawa maceruje się pół doby, to samo nastawienie Cold Brew zajmie Wam dosłownie chwilę. O tym jak zrobić Cold Brew samodzielnie, jakie ziarna wybrać, jak zmielić kawę i w jakich proporcjach zalać ją wodą - przeczytacie poniżej. 

Kawa

Zacznijmy od tego jaka kawa nadaje się do Cold Brew. Nie radziłbym robić Cold Brew z kawy z marketu, ale poza tym nadaje się praktycznie każda. Im jaśniej palona tym lepiej, najlepsze Cold Brew otrzymacie więc z kaw speciality wypalanych pod metody przelewowe. Szukałbym czegoś z kaw afrykańskich - Etiopii, Kenii, czegoś co da fajny owocowy i orzeźwiający posmak. Z kaw, które mamy aktualnie w naszych boxach, do Cold Brew polecamy szczególnie Etiopię Mustefa Abakeno z Tu Cafe oraz Burundi Karinizi z Coffeelabu. Na lato przygotowaliśmy również mały box zawierający właśnie te dwie kawy - idealne na letnie upały - link tutaj. Polecam też trochę poeksperymentować i poszukać tego Waszego ulubionego smaku.

Mielenie

Kawę mielimy dość grubo, mniej więcej tak grubo jak do Chemexa. Ja osobiście mielę na 45 "kliku" na Comandante. Kawa będzie miała kontakt z wodą przez długi czas więc jeżeli zmielimy ją zbyt drobno to nasze Cold Brew będzie w smaku gorzkie i niesmaczne, a nam zależy przecież na wyciągnięciu z niej cytrusowych aromatów i delikatnego orzeźwiającego smaku :)

Poniżej przykład zmielenia ziaren pod kawiarkę (15 klik na Comandante) i obok ziarna zmielone pod Cold Brew (45 klik).

Proporcje i czas

Zacznijcie od 7g / 100 ml wody. Ja standardowo nastawiam pół litra Cold Brew, oznacza to więc 35g kawy zalane pół litra wody. W efekcie otrzymujemy oczywiście mniej niż pół litra Cold Brew, bo część wody "zabierają" nam ziarna. Kawę zalewamy zimną, przefiltrowaną wodą, a całość wstawiamy do lodówki. Cold Brew możecie nastawić w dowolnym naczyniu, może to być litrowy słoik po miodzie, duża miska, karafka - w czym Wam będzie wygodniej. Moją dobrą praktyką jest zalanie ziaren na noc, wtedy na rano mam gotowe, zimne i świeże Cold Brew. Kawę zalewamy na ok 10-12h. Polecam zacząć od 10h, a potem w zależności od preferencji (np. jeżeli uznacie że jest zbyt delikatne) możecie ten czas stopniowo wydłużać. Spotkacie się pewnie również z przepisami mówiącymi o 20h i więcej, ale dla mnie wtedy napój jest zbyt gorzki i niefajny w smaku. Zamiast czystego owocowego smaku dostajemy brudny i gorzki. Choć zapewne jest to kwestia preferencji, zachęcam więc do zabawy i eksperymentowania ;-)

I gotowe! ;-)

Na sam koniec pozostaje nam jedynie przefiltrować kawę przez dowolny papierowy filtr - V60, Chemex, cokolwiek macie w domu. Chodzi o to żeby pozbyć się z kawy pyłu kawowego, wtedy Wasze Cold Brew będzie jeszcze czystsze i smaczniejsze. Zabutelkowane może postać spokojnie tydzień lub dwa w lodówce, choć u mnie zawsze znika już następnego dnia ;-)

I gotowe ;-) Cold Brew podajemy z kilkoma kostkami lodu, orzeźwienie gwarantowane, osobiście nie ma moim zdaniem lepszego napoju na lato! Próbowaliście robić już samemu Cold Brew? A możecie zrobicie korzystając z naszego przepisu? Dajcie znać w komentarzach!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów