DARMOWA DOSTAWA do paczkomatu niezależnie od wartości zamówienia!

Szukaj

Dripper V60 - prosty przepis, który zawsze wychodzi

Wojtek, 9 czerwiec 2020
Dripper V60 - prosty przepis, który zawsze wychodzi

Wiele osób pytało nas o przepis na drip V60. Prawda jest taka, że w internecie znaleźć można mnóstwo różnych receptur i sam na początku nie wiedziałem co wybrać. Myślę, że po pewnym czasie każdy wypracowuje sobie swoją recepturę "bazową", taką do której regularnie wraca gdy aktualnie nie ma potrzeby eksperymentowania. I taki właśnie ma być poniższy przepis - taki, który zawsze wychodzi ;-)

Na początku doprecyzuję jeszcze co mam tu na myśli mówiąc "zawsze wychodzi". Chodzi o to, że od niego zazwyczaj zaczynam, jest najbardziej uniwersalny i nie zdarzyło się jeszcze, żeby mi nie smakował. Nazwałbym go taką moją recepturą bazową, którą ewentualnie modyfikuję w zależności od potrzeb.

Poniżej przeczytasz opis każdego z kroków, ale jeżeli chcesz możesz też przejść od razu do samej receptury, którą znajdziesz samym końcu tego tekstu :) Mój przepis na drip jest hybrydą metod Jamesa Hoffmanna i Scotta Rao, które znaleźć możecie również na youtube. 

Czego będę potrzebować?

Parzenie kawy w dripperze jest bardzo proste. Wystarczy Wam młynek oraz dripper z papierowymi filtrami. I do tego zwykły czajnik i waga kuchenna, żeby móc kontrolować proporcje, ale to przedmioty które większość z Was powinna już posiadać ;-). Sam dripper to tanie urządzenie, więc jeżeli masz już młynek to dość łatwo możesz rozpocząć przygodę z tą metodą parzenia. Jeżeli nie masz w ogóle żadnego zaparzacza możesz bez problemu zamówić wszystkie potrzebne akcesoria u nas - pojedynczo lub w zestawie razem z kawą:

Dripper V60 + serwer + filtry

Dripper V60 + młynek Hario Skerton + 3 paczki kawy speciality

Kawa

Ziarna do tej metody powinny być palone jasno, szukajcie więc ziaren oznaczanych jako te pod metody przelewowe lub metody alternatywne. Do dripa nadadzą się również ziarna palone średnio, czyli tzw. omniroast'y z których zaparzycie zarówno przelew jak i espresso. Ja jednak preferuję jaśniejsze wypały. Dłuższy czas parzenia w metodach przelewowych pozwala z kolei wyciągnąć z kawy delikatne nuty owocowe oraz słodycz. Dla tych, którzy nigdy nie próbowali tak parzonej kawy - powiem tylko że jest to zupełnie inne doświadczenie. Napar bardziej przypomina herbatę (szczególnie jeżeli chodzi o konsystencję), jest delikatny, więc powinien idealnie podpasować osobom które do tej pory piły wyłącznie kawę z mlekiem, bo czarna była dla nich "za mocna". Zaryzykuję też stwierdzenie, że jak już wejdziecie w świat przelewów to jest to na tyle uzależniające, że ciężko będzie Wam już z niego wyjść ;-)

Mielenie

Kawę pod drip mielimy średnio-grubo. Jako, że "średnio-grubo" jest dość ciężkie do wizualizacji poniżej zobaczycie na zdjęciu co to dla mnie oznacza. Poniższy przykład to 24 klik na Comandante.

Tak naprawdę kawę powinniśmy zmielić w taki sposób żeby całkowity czas parzenia dripa oscylował pomiędzy 2:30-3:00. Jeżeli napar będzie parzył Wam się zbyt długo to znaczy że musicie zmielić kawę drobniej, wtedy woda będzie przepływać przez ziarna szybciej, więc czas parzenia się skróci. Jeżeli kawa zaparzy Wam się zbyt szybko, powiedzmy dwie minuty, to musicie zmielić drobniej, żeby woda dostała większy opór od ziaren i tym samym kawa się właściwie doparzyła.

Czas, temperatura i proporcje

Generalnie jest złota zasada mówiąca: 6 g kawy na 100 ml wody. Jednak nie zawsze ona się sprawdza i dla mnie kawa zaparzona z takich proporcji jest zbyt delikatna. Proporcje z jakich parzę drip to 22 g kawy na 350 ml wody (czyli 6,3 g kawy na 100 ml wody). Ale tak jak przy innych przepisach - zachęcam Was do eksperymentowania dozą aż znajdziecie takie proporcje które odpowiadają Wam najbardziej. Jeżeli chodzi o czas to postarajcie zmieścić się w okolicach 2:30-2:45 (dla 350 ml wody). Dla dużego pół litrowego dripa czas parzenia powinien zamknąć się w 3:30.

Jeżeli chodzi o samą temperaturę wody to może wydawać się to skomplikowanym tematem. Pewnie nie raz widzieliście przepisy w których oprócz dozy kawy podawana jest bardzo precyzyjnie temperatura co do stopnia. Ja jednak kieruję się zasadą Jamesa Hoffmanna - im jaśniejsze palenie tym wyższa temperatura wody, upraszczając - w naszym przypadku im cieplejsza, tym lepiej.

Przygotowanie

Jak już zmielicie kawę, naszykujecie wszystko jest jeden ważny krok, o którym warto pamiętać - namoczenie filtra. Jest to ważne gdyż pozbywacie się z filtra papierowego smaku, który mógłby niestety przejść do Waszej filiżanki. Ja filtr zalewam kilka razy wrzątkiem, daje to jeszcze jedną dodatkową korzyść - rozgrzewacie samo urządzenie, zarówno Wasz dripper, jak i serwer do którego skapywać będzie kawa.

Przepis krok po kroku

1. doza 22g kawy na 350 ml wody; kawę mielimy średnio grubo - mi najbardziej smakuje ok 23-24 klik na Comandante

2. preinfuzja: ok 45-60 ml wody; czas min 30 sekund, maks 45 sekund

3. pierwsze zalanie ok 200 ml wody - ja zalewam tak żeby łącznie przelać już 250 ml razem z preinfuzją; to zalanie kończę w ok. 1:00-1:15

4. drugie zalanie do 350 ml wody; to zalanie kończę w ok. 1:20-1:30

5. mieszam kawę w driperze łyżeczką raz w lewo, raz w prawo

6. czekam do ok 1:50 i robię jeden kolisty ruch całym dripperem

7. woda powinna przepłynąć przez kawę w ok 2:30-2:45; jeżeli nie mieścicie się w tym przedziale to sprawdźcie jak macie zmielone ziarna - może musicie zmielić drobniej lub grubiej

I gotowe! Może z początku wydawać się to skomplikowane, ale prawda jest taka że po 2-3 tak przygotowanych naparach wejdzie Wam to w nawyk i będziecie robić wszystko automatycznie ;-)

A jaki jest Wasz sposób na drip? Macie może jakieś pytania? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów