DARMOWA DOSTAWA do paczkomatu niezależnie od wartości zamówienia!

Szukaj

Metody obróbki kawy

Wojtek, 6 wrzesień 2020
Metody obróbki kawy

Natural, washed, honey - w opisie każdej paczki kawy jakości speciality widnieje informacja o metodzie jej obróbki. Wiele osób nie wie jednak pewnie co to tak naprawdę oznacza, czym od siebie różnią się te metody, z czego wynika taka a nie inna obróbka ziaren oraz jak wpływa to na smak naparu. I o tym wszystkim przeczytacie właśnie w naszym artykule!

Zanim jednak przejdziemy do metod obróbki musimy zacząć od początku, czyli skąd w ogóle bierze się kawa? Kawa to tak naprawdę ziarna kawowca, czyli krzewów i drzew, które w odpowiednich warunkach dają owoce - małe wiśienki wielkością przypominające jagody. Z zewnątrz skórka i miąższ w środku "pestka", czyli ziarenko kawy, o którym dziś będziemy mówić. Metody obróbki odnoszą się właśnie do tego w jaki sposób te ziarenka pozyskiwane są z owoców kawowca, które rosną sobie o tak:

Natural, czyli inaczej obróbka na sucho 

Najstarsza, najbardziej klasyczna metoda obróbki ziaren. Nazwa natural bierze się z tego, że jest to metoda, która wykorzystuje jedynie naturalne procesy. Ziarna po zbiorze suszone są na słońcu aż skróka wyschnie i ziarenka będzie można łatwo wyłuskać. Proces wydaje się prosty, jednak wymaga dużo uwagi - ziaren trzeba cały czas doglądać, mieszać tak żeby schły równomiernie, nie pleśniały ani żeby nie działo się z nimi nic nieporządanego. Gdy owoce zostaną wysuszone, a ziarenka wyłuskane, suszy się je ponownie, by na samym końcu usunąć łuskę i posortować. 

Kawa z obróbki suchej ma w sobie dużo słodyczy, którą zawdzięcza temu, że w procesie suszenia woda odparowuje, natomiast cukier przenika do ziarenek. W filiżance natomiast często wyczuwalne są owoce takie jak truskawki, czy wiśnie. Właśnie duża słodycz i owocowość jest charakterystyczna dla obróbki natural.

Washed, czyli inaczej obróbka myta

Proces obróbki mokrej (mytej) jest nieco bardziej skomplikowany niż obróbka naturalna. Zaczyna się on on usunięcia miąższu z owoców. Najpierw umieszcza się je w specjalnym płynie, który pozwala usunąć skórkę, a potem owoce wpadają do tzw. depulpera, który zrywa z nich resztę miąższu (puply). Tak przygotowane ziarna trafiają następnie do zbiornika fermentacyjnego, a po fermentajcji są ponownie myte, usuwana jest tzw. warstwa pektynowa, a następnie ziarna są pozostawione na słońcu do wysuszenia. Od tego momentu dzieje się z nimi już to co w obróbce natural, czyli usuwanie łusek, suszenie i sortowanie. Przyznacie sami, że proces ten brzmi dużo bardziej skomplikowanie? ;-) 

Ale skoro jest to bardziej skomplikowany proces niż natural, to co dostajemy w zamian? Przede wszystkim czystość smaku, kawy z tej metody obróbki charakteryzować się będą wyższą kwasowościa, większą ilością cytrusów w filiżnce oraz fajnym profilem sensorycznym naparu.

Honey, czyli obróbka miodowa

Tak wiem, że brzmi najsmaczniej ;-) Jest to tak naprawdę metoda czerpiąca po trochę z dwoch powyższych. Najpierw mokra obróbka i pozbawianie miąższu. Jego częśc pozostaje jednak na ziarnach, zostaje na nich również kleista, lepka warstwa pektynowa (nazywana właśnie miodem ;-)). W tej formie ziarna są suszone, usuwana jest z nich łuska - to już elementy znane z obróbki natural. Jak sama nazwa wskazuje, kawa z tej obróbki charakteruzuje się wysoką ilością słodyczy. W procesie honey zużywa się dużo mniej wody niż w obróbce mytej (choć oczywiście więcej niż w naturalu w którym ziarna są po prostu suszone na słońcu), co jest często podkreślane jako metoda bardziej eko. Ziarna z obróbki honey podczas suszenia mają charakterystyczny złotawy, trochę właśnie miodowy kolor czemu metoda zawdzięcza właśnie swoją nazwę :-)

Kawa jest fajna!

I na koniec musimy jeszcze to powiedzieć - właśnie to w kawie lubimy najbardziej. To że jak weźmiecie dwie z pozoru te same kawy, ten sam region etc., różniące się jedynie metodą obróbki to po zaparzeniu otrzymacie zupełnie inne kawy ;-) I to jest w niej najpiękniejsze i to będziemy chcieli Wam pokazywać ;-)

Tymczasem zajrzyjcie na naszą stronę i sprawdźcie nowości, które przygotowaliśmy. Już teraz będziecie wiedzieć, czego spodziewać się po kawie z obróbki mytej, a czego z naturala ;-)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów