DARMOWA DOSTAWA do paczkomatu niezależnie od wartości zamówienia!

Szukaj

"Fifty Fifty" - 4x 250 g kawy pod przelew i espresso

  • Przelew
  • Espresso / kawiarka
  • Pojedynczy box
DOSTAWA: 1-2 DNI ROBOCZE

Też tak czasem masz że czasami masz ochotę na przelew a czasami na pyszne esencjonalne espresso? ;-) My też! Dlatego stworzyliśmy - Fifty Fifty. A w nim aż kilogram dobroci, po połowie pod przelew i pod espresso. Jak zwykle u nas same jakościowe ziarna wypalane w polskich palarniach speciality. 

W pudełku znajdziecie:

PRZELEW:

  • SIMPLo - Manic Monday 250 g
  • Manufaktura Kawy - Honduras Marcala RAOS 250g

ESPRESSO:

  • Coffeelab - Brazylia Igarape Rainforest 250g
  • Gorilla Coffee - Colombia Supremo 250g

SIMPLo - Manic Monday

Kiedy pół roku temu ruszaliśmy z Kawowym Boxem jedną z kaw w Przelewowym Boxie była kawa właśnie z SIMPLo (dla ciekawych - był to Bootleg, czyli jedna z tych kaw do których zawsze chętnie wracam). Po pół roku SIMPLo wraca do naszych Boxów, tym razem z ich nowiutką propozycją pod przelew! ;-) I jest to bardzo ciekawa propozycja czyli ziarna pochodzące z Tanzanii. W filiżance wyczuwalne nuty czerwonych porzeczek, miodu oraz pomelo. Ahh, ale pysznooości ;-)))

Kraj pochodzenia: Tanzania
Region: Karatu
Metoda obróbki: Washed
Data palenia:
24.10.2020

Manufaktura Kawy - Honduras Marcala RAOS

Honduras to wyżynno-górzysty kraj położony pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Południe kraju leży w strefie klimatu podrównikowego wilgotnego, a północ – równikowego. W Hondurasie żyje wiele gatunków zwierząt, takich jak pumy, jaguary, jaszczurki czy węże, zamieszkujących przede wszystkim zapierające dech w piersiach lasy tropikalne, na które składa się ponad 1000 gatunków drzew i pnączy. W pozostałych częściach kraju możemy natknąć się na oceloty, sarny, lisy, pekari oraz liczne gatunki ptaków, w tym wielobarwnych papug i kolibrów. Poza lasami tropikalnymi w Hondurasie występują lasy mieszane, namorzynowe oraz sawanny. Miłośnicy nurkowania z pewnością docenią rozliczne rafy koralowe otaczające rajskie wyspy na Morzu Karaibskim.

Za uprawę kawy w regionie La Paz odpowiada przede wszystkim kooperatywa RAOS (Cooperativa Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de la Sierra Ltda) z siedzibą w mieście Marcala, która jako pierwsza zaczęła eksportować kawę organiczną pochodzącą z honduraskich plantacji. Kooperatywa obejmuje swoim zasięgiem 7 niewielkich miast na zachodzie Hondurasu. Jest to jeden z najbiedniejszych regionów tego kraju, w którym wysoki odsetek ludności żyje w ubóstwie i cierpi z powodu niedożywienia. Życie tych ludzi niejednokrotnie zależy od rolnictwa i uprawy kawy.

Kooperatywa RAOS odpowiada nie tylko za wdrożenie programów, które pozwoliły na uprawę wysokiej jakości kawy organicznej w zgodzie ze środowiskiem, ale i polepszenie warunków życia lokalnej społeczności, która należy przede wszystkim do rdzennej grupy Lenca.

Kawa organiczna z regionu La Paz oferuje miodową słodycz i lekko owocowy smak z nutami orzechów i ciemnej czekolady. Charakteryzuje się również bardzo gładką cielistością.

Kraj pochodzenia: Honduras
Region: La Paz, Marcala
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Catuai, Bourbon, Typica
Wysokość upraw: 1200 - 1650 m n.p.m.
Data palenia:
23.10.2020

Coffeelab - Brazylia Igarape Rainforest

Po tym jak zachwyciła Was Brazylia w wersji "sweet" z tej palarni jesteśmy pewni że kolejna nowość z warszawskiego Coffeelabu równie dobrze przypadnie Wam do gustu! Brazylia Igarape to przyjemne espresso o niskiej kwasowości. W filiżance wyczuwalna słodycz mlecznej czekolady, nuty orzechów i brązowego cukru. Pyszności!

Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Alto Paranaiba, Minas Gerais
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Mundo Movo, Red Catuai
Data palenia:
 02.11.2020

Gorilla Coffee - Colombia Supremo

Po udanym debiucie w ubiegłym miesiącu Gorilla wraca również w listopadzie! Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam ziarna pochodzące z Kolumbii, a dokładniej z regionu Cauca. To kawa o niskiej kwasowości, zbalansowanej słodyczy i wyczuwalnych nutach czekolady i karmelu. Idealna do espresso oraz jako doskonała baza do kaw z mlekiem.

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Cauca
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra, Typica, Bourbon
Data palenia:
 12.11.2020

Zobacz również:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów