Etiopska kawa pochodząca z młyna Wolichu Wachu, założonego w 2017 i obsługującego 4500 drobnych lokalnych producentów, uprawiających kawę w dystrykcie Uraga w Guji w regionie Oromia.
Przeciętny rolnik posiada tam około pół hektara ziemi, z której na bieżąco dostarcza do młyna wisienki kawy. Tam są one przetwarzane w miarę potrzeb i poddawane procesowi powolnego suszenia na słońcu. Każda partia kawy zawiera zbiory od bardzo wielu producentów. Uprawy kawy w tym regionie to głównie odmiany Bourbon i Typica, rosnące na wysokości 2100-2300 m n.p.m. i zbierane od października do lutego.
Wolichu Wachu to najwyższej klasy kawa, w której wyczuwalne są soczyste, owocowo-kwiatowe nuty moreli, jabłka, cytryny i karmelu.
Kraj: Etiopia
Region: Halu Wachu, Uraga, Guji
Obróbka: Natural
Odmiana: Bourbon, Typica
Wysokość upraw: 2100 – 2300 m.n.p.m.
Data palenia: 21.12.2020