Kenya Nyakabugi powstaje na jednej z pięciu plantacji należących do kooperatywy rolniczej Nyakiri, zbierającej kawę z upraw o łącznej powierzchni około 400 ha. Nyakabugi położona jest na wysokości 1600 m n.p.m., w masywie wulkanicznym znajdującym się na północ od stolicy Kenii – Nairobi. Opady na tym obszarze utrzymują się na poziomie 1400-1700 mm rocznie. Gleba na tych terenach jest ciemnoczerwona i bogata w substancje organiczne.
Partia kawy Kenya Nyakabugi została wyprodukowana przez drobnych producentów rolnych, pracujących w promieniu 15 ha od plantacji, którzy ręcznie ją zebrali i tego samego dnia dostarczyli do młyna, gdzie dokładnie ją posortowano. W Nyakabugi kawa zbierana jest ręcznie i zgodnie z ustalonym harmonogramem.
Dojrzałe, czerwone wisienki są poddawane procesowi obróbki na mokro, podczas którego wykorzystuje się czystą wodę rzeczną. Po etapie fermentacji wisienki płucze się i suszy na słońcu na tak zwanych łóżkach afrykańskich, czyli długich stołach, na których miąższ kawowy podczas suszenia ulega również lekkiej fermentacji. Następnie kawa jest łuskana i dzielona według wielkości i gęstości oraz pakowana w worki.
Kenya Nyakabugi odznacza się słodkimi, soczyście owocowymi nutami jabłka i czarnej porzeczki.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Kiambu
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL 28, SL 34
Wysokość upraw: ok. 1600 m n.p.m.
Data palenia: 18.02.2021