Poznawaj z nami lokalne palarnie speciality! Przygotowaliśmy specjalne Boxy w których znajdziecie 3 różne kawy wypalone przez jedną palarnię. Wciąż różnorodnie, ale tym razem trochę inaczej ;-)
POZNAJCIE PALARNIĘ - Autumn Coffee Roasters!
To autorski projekt Magdaleny Chylińskiej i Krzysztofa Blinkiewicza. Palarnia kawy specialty, sala szkoleniowa oraz laboratorium. Cel to kawy mające unikalny smak i aromat, oddający specyficzne uwarunkowania plantacji i odmiany botanicznej.
Magda i Krzysztof to członkowie Specialty Coffee Association, aktywnie biorący udział w upowszechnianiu jego misji poprzez prowadzenie kursów Coffee Skills Program, organizowanie i sędziowanie mistrzostw kawowych.
W Boxie znajdziecie:
- The Coffee Gardens (Uganda) 250 g
- Kostaryka Los Hermanos 250 g
- Autumn Rain - Filter Blend 250 g
The Coffee Gardens (Uganda)
Nowe miejsce na mapie jednego z najciekawszych spośród wzrastających - pod względem ilości, a przede wszystkim jakości - krajów producenckich świata: Ugandzie.
Kawy odmian Nyasaland (popularna najbardziej właśnie w Ugandzie), SL14, SL28 (kojarzone przede wszystkim z kenijskimi plantacjami) rosły na zboczach Parku Narodowego Mount Elgon. Na zbiór złożyły się kawy od 105 rolników, w tym 8 równie z nimi wynagradzanych za swą pracę kobiet.
Palarnia Autumn Coffee Roasters rewelacyjnie wykonała swoją pracę i kawa pod ich marką smakuje wyjątkowo dobrze.
Kawa jest słodka, zbalansowana, o intensywności cielistości (body) powyżej średniej. Słodkie orzechy, czekolady, czy żurawiny złamane są przez kwasowość aronii i limonki.
Kraj: Uganda
Region: Upper Bakyabo
Odmiana botaniczna: NYASALAND, SL14, SL28
Metoda obróbki: Washed
Wysokość uprawy: 2000 - 2200 m n.p.m.
Nuty sensoryczne: TOFFEE, MIGDAŁ, ARONIA, ŻURAWINA, MLECZNA CZEKOLADA, LIMONKA
Data Palenia: 29/12/2020
Kostaryka Los Hermanos
„Los Hermanos” oznacza „Bracia”. Plantację na wulkanicznych stokach regionu Tarrazú prowadzi trójka braci Navarro, a stację obróbki nazwaną od nazwiska ich rodziny pomagają im prowadzić ich dwie siostry.
Wypalone przez Autumn Coffee Roasters ziarna odmiany botanicznej Red Catuai obrabiane metodą Red Honey. Umili wam i waszym bliskim chłodne dni i wieczory charakterystyczną śliwkową nutą, słodyczą i delikatną kwasowością jabłka, oblanego miodem i cynamonem, przypominając zarazem smak domowych herbatników i orzechów laskowych.
Proces Red Honey, tradycyjny dla Kostaryki, jest metodą pośrednią pomiędzy myciem kawy i suszeniem w pergaminie po wcześniejszym obraniu ziaren z miąższa jagód kawowca i fermentacji w tanku, a suszeniem naturalnym całych owoców; kawy suszą się na słońcu w częściowo zdartym przy pomocy wody, ale fermentują wraz z pozostałym miąższem podczas pierwszej fazy suszenia. Dzięki niemu kawa zyskuje intensywny, acz czysty smak.
Kraj: Kostaryka
Region: TARRAZÚ
Odmiana botaniczna: RED CATUAI
Metoda obróbki: RED HONEY
Wysokość uprawy: 1700 m n.p.m.
Nuty sensoryczne: ŚLIWKA RENKLODA ULENA, CZERWONE JABŁKO, HERBATNIKI, MIÓD, CYNAMON, ORZECH LASKOWY
Data Palenia: 29/12/2020
Autumn Rain - Filter Blend
Autumn Rain to blend, którego głównymi cechami mają być otrzymywanie wysokiej jakości balansu i body w kawie parzonej metodami przelewowymi. Wyczuwalne owocowe nuty przeplatane czekoladą zadowolą każdego kawosza.
Autumn komponuje go na nowo w każdym sezonie, korzystając z dwóch różnych kaw, które wypalane w pożądanym profilu sensorycznym i połączone w odpowiednich proporcjach, dają efekt synergii.
Autumn Rain charakteryzuje się balansem między jakością flavour (czyli smaku i aromatu, który odczuwamy pijąc kawę), aftertaste (posmaku, jaki kawa zostawia w trakcie picia), kwasowości i body.
Autumn Rain palony jest w stylu filter, czyli poziom wypalenia pozwala zaparzyć ją w optymalny sposób w przelewowych metodach parzenia, takich jak chemex, drip V60, kalita, aeropress, czy frenchpress. Kawa idealna do automatycznych ekspresów przelewowych.
Data Palenia: 29/12/2020