Potrzebujesz filtrów do dripa?
W zestawie z tym boxem kupisz je taniej o 5 zł! Wystarczy, że do koszyka dodasz dowolny box pod przelew oraz filtry Hario i użyjesz kodu: FILTRY
——
Oto i jest! Nasza styczniowa propozycja ziaren palonych pod przelew. W tym miesiącu po udanym grudniowym debiucie spróbujecie kawy od Mistrza Polski Roasting! Jednym słowem wraca Qualia a wraz z nią przepyszna Gwatemala El Comedor. Do tego totalna nowość - AUTUMN Coffee Roasters. To naprawdę jest sztos! Całość uzupełniliśmy klasyką ze znanego Wam już dobrze SIMPLo - czyli kawą Aguas de Marco. Zapraszamy do próbowania ;-)
W pudełku znajdziecie:
- Autumn Coffee - Kostaryka Los Hermanos 250g
- Qualia - Gwatemala El Comedor 250g
- SIMPLo - Aguas de Março 250g
Autumn Coffee - Kostaryka Los Hermanos
„Los Hermanos” oznacza „Bracia”. Plantację na wulkanicznych stokach regionu Tarrazú prowadzi trójka braci Navarro, a stację obróbki nazwaną od nazwiska ich rodziny pomagają im prowadzić ich dwie siostry.
Wypalone przez Autumn Coffee Roasters ziarna odmiany botanicznej Red Catuai obrabiane metodą Red Honey. Umili wam i waszym bliskim chłodne dni i wieczory charakterystyczną śliwkową nutą, słodyczą i delikatną kwasowością jabłka, oblanego miodem i cynamonem, przypominając zarazem smak domowych herbatników i orzechów laskowych.
Proces Red Honey, tradycyjny dla Kostaryki, jest metodą pośrednią pomiędzy myciem kawy i suszeniem w pergaminie po wcześniejszym obraniu ziaren z miąższa jagód kawowca i fermentacji w tanku, a suszeniem naturalnym całych owoców; kawy suszą się na słońcu w częściowo zdartym przy pomocy wody, ale fermentują wraz z pozostałym miąższem podczas pierwszej fazy suszenia. Dzięki niemu kawa zyskuje intensywny, acz czysty smak.
Kraj pochodzenia kawy: Kostaryka
Region: Tarrazu
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
Odmiana: Red Catuai
Metoda obróbki: Red Honey
Data palenia: 29.12.2020
Qualia - Gwatemala El Comedor
Kawa ziarnista Specialty Qualia Gwatemala el Comedo pochodzi ze szczecińskiej palarni Qualia i jest wypalana przez Mistrza Polski Roasting 2020. Ziarna z gatunku arabica zostały wypalone jasno pod metody przelewowe takie jak aeropress, dripper czy chemex. Osoby bogate sensorycznie pijąc kawę mogą wyczuć nuty rumu, wanilii i kwiatu kawowca połączone z cytrusowymi aromatami cytryny.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Obróbka: Washed
Odmiana: Pacamara
Wysokość upraw: 1400 - 1800 m.n.p.m.
Data palenia: 16.12.2020
SIMPLo - Aguas de Março
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnio - jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jednak kawa jest również warta spróbowania z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego.
Ciepłe, serdeczne, klasyczne smaki i aromaty odgrywają pierwsze skrzypce w tym zbalansowanym paleniu.
Lekkie, średnio palone brazylijskie ziarna to rześkie bogactwo, gdzie smak czekolady i karmelu urozmaica tropikalna brzoskwinia, śliwki i nektarynki. Dodaj mleka, jeśli chcesz złagodzić doznania i wydobyć orzechową głębię Aguas de Marco.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Obróbka: Pulped Natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Wysokość upraw: 1150 - 1350 m.n.p.m.
Data palenia: 21.12.2020