Nowe miejsce na mapie jednego z najciekawszych spośród wzrastających - pod względem ilości, a przede wszystkim jakości - krajów producenckich świata: Ugandzie.
Kawy odmian Nyasaland (popularna najbardziej właśnie w Ugandzie), SL14, SL28 (kojarzone przede wszystkim z kenijskimi plantacjami) rosły na zboczach Parku Narodowego Mount Elgon. Na zbiór złożyły się kawy od 105 rolników, w tym 8 równie z nimi wynagradzanych za swą pracę kobiet.
Palarnia Autumn Coffee Roasters rewelacyjnie wykonała swoją pracę i kawa pod ich marką smakuje wyjątkowo dobrze.
Kawa jest słodka, zbalansowana, o intensywności cielistości (body) powyżej średniej. Słodkie orzechy, czekolady, czy żurawiny złamane są przez kwasowość aronii i limonki.
Kraj: Uganda Region: Upper Bakyabo Odmiana botaniczna: NYASALAND, SL14, SL28 Metoda obróbki: Washed Wysokość uprawy: 2000 - 2200 m n.p.m. Nuty sensoryczne: toffi, migdał, aronia, żurawina, mleczna czekolada, limonka Data Palenia: 29/12/2020
Autumn - Kostaryka
Nowe miejsce na mapie jednego z najciekawszych spośród wzrastających - pod względem ilości, a przede wszystkim jakości - krajów producenckich świata: Ugandzie.
Kawy odmian Nyasaland (popularna najbardziej właśnie w Ugandzie), SL14, SL28 (kojarzone przede wszystkim z kenijskimi plantacjami) rosły na zboczach Parku Narodowego Mount Elgon. Na zbiór złożyły się kawy od 105 rolników, w tym 8 równie z nimi wynagradzanych za swą pracę kobiet.
Palarnia Autumn Coffee Roasters rewelacyjnie wykonała swoją pracę i kawa pod ich marką smakuje wyjątkowo dobrze.
Kawa jest słodka, zbalansowana, o intensywności cielistości (body) powyżej średniej. Słodkie orzechy, czekolady, czy żurawiny złamane są przez kwasowość aronii i limonki.
Kraj: Uganda Region: Upper Bakyabo Odmiana botaniczna: NYASALAND, SL14, SL28 Metoda obróbki: Washed Wysokość uprawy: 2000 - 2200 m n.p.m. Nuty sensoryczne: toffi, migdał, aronia, żurawina, mleczna czekolada, limonka Data Palenia: 29/12/2020